Zaključek zasedanja Sveta ECB v Sloveniji

18.10.2024 / Sporočilo za javnost

Na povabilo Banke Slovenije in guvernerja Boštjana Vasleta je v sredo, 16. oktobra, in v četrtek, 17. oktobra, na Brdu pri Kranju potekala denarja seja Sveta ECB. V ospredju zasedanja je bila odločitev o tretjem znižanju ključnih obrestnih mer ECB. Seje Sveta ECB so se udeležili vsi člani, tako guvernerji članic Evrosistema kot tudi člani Izvršilnega odbora Evropske centralne banke. Seja običajno poteka v Frankfurtu, enkrat letno pa jo gosti ena izmed centralnih bank članic evrskega območja, letos je to Banka Slovenije.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je po zaključku zasedanja ocenil: »Dodelitev organizacije denarne seje Sveta ECB Sloveniji je priznanje Sloveniji in izraz zaupanja vodstva Evropske centralne banke Banki Slovenije, ki smo ga uspešno izpolnili. Je odraz tega, kar je Slovenija po osamosvojitvi dosegla v zadnjih treh desetletjih. Je pa tudi rezultat uspešne integracije v evropske in mednarodne inštitucije.«

Predsednica ECB Christine Lagarde se je pred zasedanjem srečala z udeleženci debatnega tekmovanja Mojstri digitalne prihodnosti ter se sestala s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom.

Prvi dan zasedanja se je zaključil s svečano večerjo, na kateri je kot slavnostna govorka goste nagovorila predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar. V uradnem delu večerje so si gostje ogledali baletno predstavo Povodni mož v koreografiji Edwarda Cluga.

Kot običajno je tudi tokrat po zaključku denarne seje potekala novinarska konferenca, na kateri je sprejete odločitve predstavila predsednica ECB, sodelovala pa sta tudi podpredsednik ECB Luis de Guindos in guverner Boštjan Vasle.

Svet ECB je Banka Slovenije gostila že drugič, prvič je bilo leta 2012, ko je bil predsednik ECB Mario Draghi.