Generacija €uro – zmagala ekipa Škofijske klasične gimnazije Šentvid

16.03.2017 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije je danes potekal zaključni krog letošnjega tekmovanja Generacija €uro. Zmagala je ekipa Škofijske klasične gimnazije Šentvid iz Ljubljane.

Evropska centralna banka (ECB) in tokrat enajst nacionalnih centralnih bank Evroobmočja, med katerimi je že šestič tudi Banka Slovenije, je tudi v šolskem letu 2016/2017 organiziralo srednješolsko tekmovanje Generacija €uro. Tekmovanje nudi priložnost generaciji mladih, ki so odrasli z evrom, da se interaktivno seznanijo z denarno politiko v območju enotne valute, njenim odnosom z gospodarstvom ter, da poglobijo svoje razumevanje dela centralnih bank.

V Sloveniji je v prvi fazi tekmovanja pri reševanju kviza sodelovalo 27 ekip, 16 ekip je bilo povabljenih v drugi krog.

V finale letošnjega tekmovanja pa so se uvrstile ekipe naslednjih petih srednjih šol:

  • Gimnazija Poljane Ljubljana,
  • Škofijska klasična gimnazija,
  • Gimnazija Franceta Prešerna, 
  • Srednja šola Josipa Jurčiča,
  • Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje.

Vse sodelujoče ekipe so v vseh treh fazah tekmovanja (I. faza- kviz: 27 ekip; II. faza-referat: 16 ekip - določitev primerne obrestne mere na podlagi ekonomske in denarne analize; III. faza – 5 ekip: predstavitev referata v centralni banki) pokazale visoko raven razumevanja dokaj kompleksne problematike denarne politike Evroobmočja.

Zmagovalna ekipa Škofijske klasične gimnazije Šentvid iz Ljubljane se bo udeležila zaključne evropske slovesnosti v ECB v Frankfurtu, kjer bo članom ekipe priznanja podelil predsednik Evropske centralne banke, Mario Draghi.

Več o tekmovanju: https://www.generationeuro.eu/index.php?id=6&L=17