Razpis za oblikovanje kovanca ob desetletnici uvedbe evrskih bankovcev in kovancev

05.05.2011 / Sporočilo za javnost

Januarja 2012 bomo praznovali desetletnico uvedbe evrskih bankovcev in kovancev. V proslavitev te obletnice bo 17 držav evrskega območja izdalo spominski kovanec za 2 evra, namenjenega za obtok, ki bo na nacionalni strani imel skupno podobo.

Vsi državljani države članice EU, katere valuta je evro in ki boste konec leta 2011 stari najmanj 12 let, lahko od 29. aprila do 20. maja oddate svoj predlagani motiv (več informacij na povezavi Oddajte predlog).

Državljani in prebivalci države članice EU, katere valuta je evro, boste lahko med predloženimi motivi, ki jih bo izbrala strokovna žirija, izglasovali zmagovalca (več informacij na povezavi Glasujte).

Če zmaga vaš predlagani motiv, boste svoj izdelek in svoje začetnice videli na milijonih evrskih kovancev, ki bodo od naslednjega leta v obtoku v vseh državah članicah evrskega območja [1].

Prejeli boste tudi dragocen zbirateljski komplet evrskih kovancev.

Evro danes uporablja več kot 330 milijonov ljudi v 17 državah EU. Skupna valuta omogoča lažjo primerjavo cen med državami ter lažje potovanje in trgovanje (menjava denarja ni več potrebna in ni več nihanj menjalnih tečajev). Evro zahteva tudi trdne ekonomske in finančne politike.

Ena stran evrskih kovancev, namenjenih za obtok, je skupna vsem državam, medtem ko nacionalna stran prikazuje motive, kot so zgodovinske osebe, simboli ali vladajoči monarhi. Posamezne države članice prav tako lahko izdajo spominske kovance s posebnim motivom, ki so namenjeni za obtok, in s tem obeležijo dogodke velikega nacionalnega ali evropskega pomena. Tokrat so se vse države članice evrskega območja tretjič dogovorile, da bodo izdale evrski kovanec s skupnim motivom na nacionalni strani. Prvi skupni spominski kovanec je bil izdan leta 2007, ko smo praznovali tudi petdesetletnico Rimske pogodbe, drugi pa leta 2009, ko smo praznovali desetletnico ekonomske in monetarne unije ter oblikovanje evra, ki je bil sprva virtualna valuta in se je po treh letih pojavil v fizični obliki.

Spominski evrski kovanci imajo vedno vrednost 2 evrov in so namenjeni za obtok v celotnem evrskem območju, zanje pa se pogosto zelo zanimajo zbiratelji.

Več informacij o evrskih kovancih, vključno s spominskimi kovanci – skupnimi ali nacionalnimi –, je na voljo na: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/coins/index_en.htm

________________________________________

[1] Vedeti morate, da bo vaš predlagani motiv mogoče treba nekoliko prilagoditi, da ga bomo lahko prenesli na evrski kovanec in da bo ustrezal zahtevam množične izdelave kovancev za obtok.