Evropska centralna banka in vse centralne banke Evrosistema predstavljamo izobraževalni igri o denarni politiki in inflaciji

09.12.2010 / Sporočilo za javnost

Evropska centralna banka in Evrosistem objavljata dve izobraževalni igri, ki se ukvarjata s centralnim bančništvom in ekonomijo. Igri, ki sta namenjeni zlasti osebam, starim med 18 in 25 let, pojasnjujeta denarno politiko in učinke inflacije na družbo. Njun slog je neformalen in avtodidaktičen.

V igri »€conomia« o denarni politiki igralci vsako četrtletje v obdobju osmih let določajo obrestno mero in skušajo obdržati inflacijo tik pod 2%. V pomoč sta jim ekipa svetovalcev in stran s kazalniki. Prejemajo tudi povratne informacije v obliki časopisnih naslovov. Igra postaja s časom vse bolj zahtevna, saj se morajo igralci odzivati na več nepredvidenih dogodkov (npr. naftna kriza), ki vplivajo na inflacijo in gospodarstvo. €conomia na poenostavljen način pojasnjuje, kako deluje denarna politika, in ne odraža nujno stališč ECB ali katere koli druge centralne banke v evroobmočju.

V igri »Inflation Island« se igralci seznanjajo s prednostmi cenovne stabilnosti ter z negativnimi učinki deflacije, visoke inflacije in hiperinflacije na posameznike in družbo. To počnejo bodisi v »raziskovalnem« načinu, kjer opazujejo, kako se »Otok« in dejanja njegovih prebivalcev spreminjajo, bodisi v »tekmovalnem« načinu, kjer morajo tekmovalci povezati izjave posameznikov z različnimi inflacijskimi scenariji. V "kinu" je na ogled nekaj resničnih primerov inflacije in deflacije.

Igra je dostopna na spletni strani Banke Slovenije http://www.bsi.si/publikacije-in-raziskave.asp?MapaId=1109.