Razstava €-bankovci in €-kovanci

09.06.2006 / Sporočilo za javnost

V Narodnem muzeju Slovenije bo od 12. junija do 12. julija razstava o bankovcih in kovancih enotne evropske valute. Obisk razstave je brezplačen. Na razstavi, ki jo organizirata Evropska centralna banka in Evropska komisija, so predstavljeni bankovci in kovanci enotne evropske valute, potek oblikovnega natečaja za nacionalno in evropsko stran kovancev in postopek zamenjave gotovine v letu 2002.

Enotno evropsko valuto je do sedaj uvedlo dvanajst od petindvajsetih držav članic Evropske unije. 1. januarja 2007 se jim bo po predvidenih načrtih priključila tudi Slovenija. Slednja se na uvedbo evra že intenzivno pripravlja. 

Vsaka izmed držav, ki so uvedle evro, je izvedla postopek izbire nacionalne strani evrskih kovancev. Omenjena razstava prikazuje postopke izbire nacionalne strani evrskih kovancev, ki so izdani v osmih različnih vrednostih (apoenih): 1, 2, 5, 10, 20 in 50 centov, 1 € in 2 €. Vsak ima skupno sprednjo in nacionalno hrbtno stran. Nacionalna stran označuje, v kateri državi je bil kovanec izdan. Razstava prikazuje tudi izbiro prvotne evropske strani kovancev. Obstajajo tri oblikovanja za tri skupine kovancev glede na vrednost. Zasnoval jih je Luc Luycx iz belgijske nacionalne kovnice. Vsa tri kažejo zemljevid Evrope in simbolizirajo enotnost Evropske unije. 

Na razstavi so prikazani evrski bankovci, ki so izdani v sedmih različnih vrednostih (apoenih): 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €. Oblikoval jih je Robert Kalina iz avstrijske centralne banke, ki je leta 1996 zmagal na evropskem oblikovnem natečaju. Vsak bankovec prikazuje enega od evropskih arhitekturnih slogov: klasika, romanika, gotika, renesansa, barok in rokoko, arhitektura železa in stekla, sodobna arhitektura 20. stoletja. Na sprednji strani so upodobljena okna in vrata, ki simbolizirajo evropski duh odprtosti in sodelovanja. Dvanajst zvezd Evropske unije predstavlja dinamiko in harmonijo sodobne Evrope. Mostovi na hrbtni strani simbolizirajo komunikacijo med evropskimi narodi ter med Evropo in ostalim svetom.