Popravek navedb v članku Guverner Jazbec bi šel v Washington v Delu, 24. 8. 2017

28.08.2017 / Sporočilo za javnost

V članku z naslovom Guverner Jazbec bi šel v Washington (Delo, 24. 8. 2017) je navedenih več neresnic.

Že v uvodnem odstavku novinarka napoveduje, da bo vlada odločana o kandidaturi guvernerja BS "za članstvu v odboru guvernerjev MDS". To ni res, saj je guverner BS že član omenjenega Odbora guvernerjev kot guverner BS po Zakonu o članstvu Republike Slovenije v MDS.

Takoj po omembi kandidature novinarka navaja, da se o tem, da si želi guverner odhoda v tujino, špekulira že nekaj časa, s čimer insinuira, da imenovanje v omenjen odbor pomeni odhod v Washington – kar, nenazadnje, sporoča tudi naslov članka. Funkcijo predsedujočega Odboru guvernerjev MDS in Svetovne banke lahko zasedajo le guvernerji centralnih bank v času mandatov, možnost kandidature za mesto predsednika pa je letos dobila tudi Republika Slovenija. Potencialno imenovanje na funkcijo torej ne bi pomenilo umik guvernerja Jazbeca v Washington, ampak le, da bi (ob opravljanju nalog guvernerja BS) kot predsedujoči Odboru guvernerjev v letu 2018 vodil letno plenarno zasedanje Odbora guvernerjev v 2018, predsedoval skupnemu Odboru MDS in SB za nagrajevanje izvršnih direktorjev in namestnikov ter predsedoval Odboru guvernerjev za skupne postopke Mednarodne agencije za zavarovanje investicij.

Napačno tudi novinarka Suzana Kos piše, da se mandat guvernerju BS izteče naslednje leto - mandat se mu izteče leta 2019.

Odnosi z javnostmi
Banka Slovenije