Odprtje Male galerije Banke Slovenije

05.04.2019 / Sporočilo za javnost

Banka Slovenije je včeraj odprla prenovljeno Malo galerijo in hkrati v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani tudi prvo razstavo, ki so jo pripravili študenti katedre za fotografijo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Zbrane sta nagovorila Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, in prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani. Oba sta poudarila pomembno in dobro sodelovanje obeh ustanov. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je dejal, da ima Banka Slovenije dolgoletno tradicijo sodelovanja s ključnimi kulturnimi ustanovami v državi. Že sredi minulega stoletja je namreč del svojih prostorov v najožjem središču mesta namenila razstavnemu salonu, ki so ga leta 1952 poimenovali Mala galerija. Banka Slovenije po prenovi vrača prostor svojemu prvotnemu namenu. Rektor Univerze v Ljubljani pa je poudaril častitljivo 100. obletnico delovanja univerze, ki jo bodo med drugim obeležili tudi z umetniškimi projekti, ki se bodo odvijali v prostorih Male galerije Banke Slovenije.

Samo v letošnjem letu se bo v Mali galeriji Banke Slovenije zvrstilo sedem razstav, na katerih se bodo predstavili umetniki in ustvarjalci z različnih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani.

Ustvarjalci prve razstave so študenti katedre za fotografijo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Poimenovali so jo Prekleti delež. Razstava bo na ogled do 12. maja, od torka do sobote, med 11. in 19. uro.

Razstavni prostor Mala galerija Banke Slovenije bo tudi v prihodnje namenjen uveljavljanju mladih snovalcev na področju likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva. Razstave bo spremljalo več aktivnosti v obliki predavanj, okroglih miz, delavnic, literarnih in glasbenih večerov, dražb in drugih tovrstnih dogodkov.

Več o zgodovini, programu in aktualni razstavi v Mali galeriji preberite na spletni strani.