V Banki Slovenije smo z Evropsko investicijsko banko organizirali konferenco o zelenem prehodu

29.09.2022 / Sporočilo za javnost

Na konferenci z naslovom Zelenemu prehodu naproti: naložbe in gibanje cen, ki smo jo organizirali v sodelovanju z Evropsko investicijsko banko, so sodelujoči razpravljali o številnih odprtih vprašanjih v zvezi z zelenim prehodom, posebej pa so poudarili vpliv zelenega prehoda na dinamiko naložb in gibanje cen. Zavedamo se namreč, da je ključnega pomena, da gospodarstva postanejo bolj zelena in odpornejša. Zeleni prehod torej ni samo nujen, temveč neizogiben in prinaša posledice tudi na področju oblikovanja ekonomskih politik.

Dogodek sta odprla guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle in podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB) Ricardo Mourinho Félix. Guverner je v nagovoru med drugim spregovoril o financiranju zelenih naložb in vlogi centralne banke pri naslavljanju klimatskih tveganj: »Znaten obseg potrebnih zelenih naložb zahteva mobilizacijo različnih virov financiranja, od bančnih posojil in kapitalskih trgov do javnih sredstev. Banke so v Evropi še vedno glavni vir financiranja podjetij. Kot njihov nadzorni organ jih spodbujamo k sistematičnemu ocenjevanju, razkrivanju in upravljanju podnebnih tveganj v svojih portfeljih. Pri tem se trudimo dajati zgled z ozelenitvijo lastnega naložbenega portfelja in napredkom pri razkrivanju njegovega ogljičnega odtisa. Podnebne spremembe obravnavamo tudi s stališča denarne politike, saj lahko te vplivajo na stabilnost cen, in ocenjevanja tveganj za finančno stabilnost

Podpredsednik EIB pa je v svojem govoru izrazil zadovoljstvo nad stanjem v slovenskem prostoru. »Spodbudno je, da so slovenska podjetja v zadnjih dveh letih na prvo mesto svojih prizadevanj postavila energetsko učinkovitost in digitalne tehnologije. EU Climate Bank je kot zaupanja vreden partner pripravljena podpreti slovenska podjetja pri podnebnem in digitalnem prehodu

Osrednja govorka, profesorica Lučka Kajfež Bogataj, je spregovorila o zadnjih dogajanjih na področju podnebnih sprememb in njihovih širših vplivov na gospodarstvo, Debora Revoltella, glavna ekonomistka EIB, pa je predstavila rezultate najnovejše raziskave EIB o naložbah za Slovenijo, predvsem z vidika podnebnih sprememb.

Sledil je osrednji del dogodka, in sicer okrogla miza, na kateri so sodelujoči razpravljali o vplivu zelenega prehoda na dinamiko naložb in gibanje cen. Sodelovali so Tina Žumer, viceguvernerka Banke Slovenije, Damjan Kozamernik, izvršni direktor SID banke, in Maureen Schuller, vodja oddelka strategije za finančni sektor v družbi ING. Okroglo mizo je vodil Simon Savšek iz Evropske investicijske banke.

Govor guvernerja Boštjana Vasleta (v angleškem jeziku)
Sporočilo za javnost EIB (v angleškem jeziku)
Predstavitev Lučke Kajfež Bogataj (v angleškem jeziku)
Predstavitev Debore Revoltella (v angleškem jeziku)

Posnetek konference je na voljo na povezavi.