Ta veseli dan kulture tudi v Muzeju in Mali galeriji Banke Slovenije

18.11.2022 / Sporočilo za javnost

V sklopu neformalnega praznika Ta veseli dan kulture, ki ga v Sloveniji vsako leto obeležujemo 3. decembra, na rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, bomo za otroke in odrasle v Muzeju Banke Slovenije in v Mali galeriji Banke Slovenije letos pripravili poseben program.

Otroci se nam bodo v soboto, 3. decembra 2022, tako v Muzeju Banke Slovenije lahko pridružili ob 11. uri na posebej zasnovanih tematskih delavnicah. Med drugim jim bomo ponudili, da se skozi didaktično igro sestavljank priložnostnih kovancev pobliže spoznajo z nekaterimi pomembnejšimi dogodki in osebami slovenske zgodovine, lahko bodo napisali razglednico iz muzeja, jo opremili z znamko Banke Slovenije in tudi odposlali, nekoliko starejši pa bodo imeli možnost z učnimi listi opraviti samostojen izobraževalni sprehod po muzeju, z nami bodo sestavljali tudi zemljevid Evrope in se na didaktičen način poučili o evrskem območju, njegovih članicah in različnih denarnih enotah v Evropi. Vsi pa si bodo lahko ogledali tudi najbolj privlačne eksponate – od bankomata, starih hranilnikov in denarja na Slovenskem do stola, narejenega iz razrezanih evrskih bankovcev, ter palice iz zlata. Omenjeni eksponati in bolj poglobljen vpogled v naloge in delovanje Banke Slovenije pa bodo na voljo tudi odraslim obiskovalcem, ki si bodo muzej z vodstvom lahko ogledali ob 16. uri.

Prijave na otroške delavnice in vodeni ogled Muzeja Banke Slovenije za odrasle sprejemamo do 30. novembra 2022 na naslov muzej@bsi.si. Vljudno vabljeni.

Poseben program za otroke bomo pripravili tudi v Mali galeriji Banke Slovenije, kjer trenutno gostimo razstavo študentk in študentov fotografije UL ALUO z naslovom Odboj. Pričujoča razstava se na praktičen način ukvarja z ustvarjalnim postopkom ter obiskovalce vabi, da vstopijo vanj in v odnos z ustvarjalci in razstavo samo. Na delavnico ob 16. uri posebej vabimo otroke, ki bodo lahko med drugim delali enostavne odlitke in fotograme. Prijave niso potrebne. V soboto, 3. decembra 2022, ob 16. uri so otroci vabljeni torej tudi v Malo galerijo Banke Slovenije.