Ta veseli dan kulture tudi v Muzeju in Mali galeriji Banke Slovenije

18.11.2022 / Sporočilo za javnost

V sklopu neformalnega praznika Ta veseli dan kulture, ki ga v Sloveniji vsako leto obeležujemo 3. decembra, na rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, smo za otroke in odrasle v Muzeju Banke Slovenije in v Mali galeriji Banke Slovenije letos pripravili poseben program.

Otroci so se nam v soboto, 3. decembra 2022, tako pridružili v Muzeju Banke Slovenije na posebej zasnovanih tematskih delavnicah. Med drugim smo jim ponudili, da so se skozi didaktično igro sestavljank priložnostnih kovancev pobliže spoznali z nekaterimi pomembnejšimi dogodki in osebami slovenske zgodovine, napisali so razglednico iz muzeja, jo opremili z znamko Banke Slovenije in tudi odposlali, nekoliko starejši pa so s pomočjo učnih listov opravili samostojen izobraževalni sprehod po muzeju, sestavljali zemljevid Evrope in se na didaktičen način poučili o evrskem območju, njegovih članicah in različnih denarnih enotah v Evropi. Vsi pa so si ogledali tudi najbolj privlačne eksponate – od bankomata, starih hranilnikov in denarja na Slovenskem do stola, narejenega iz razrezanih evrskih bankovcev, ter palice iz zlata. Omenjeni eksponati in bolj poglobljen vpogled v naloge in delovanje Banke Slovenije pa so bili na voljo tudi odraslim obiskovalcem, ki so se nam pridružili na popoldanskem ogledu.  

Poseben program za otroke smo pripravili tudi v Mali galeriji Banke Slovenije, kjer trenutno gostimo razstavo študentk in študentov fotografije UL ALUO z naslovom Odboj. Pričujoča razstava se na praktičen način ukvarja z ustvarjalnim postopkom ter obiskovalce vabi, da vstopijo vanj in v odnos z ustvarjalci in razstavo samo.