Numizmatika

Svetovno prvenstvo v veslanju na Bledu (2011)

Prvo svetovno prvenstvo v veslanju je bilo organizirano leta 1962 v švicarskem Lucernu. Najprej so bila prvenstva organizirana vsake štiri leta, po letu 1974 pa vsako leto. V letu 2011 (od 28. avgusta do 4. septembra) je svetovno prvenstvo četrtič organizirano na Bledu, ki je znan po eni izmed najlepših veslaških prog na svetu ter po uspešnih in odmevnih organizacijah svetovnih in evropskih prvenstev na Blejskem jezeru.

Istočasno bo tudi svetovno prvenstvo v veslanju za invalide, saj postaja pravilo, da velikih športnih tekmovanj ni mogoče več izvesti brez disciplin za invalide.

Veslaški šport ima dolgo in uspešno tradicijo v Sloveniji. Začetek veslanja sega do leta 1887, ko je bil v Piranu ustanovljen prvi veslaški klub Piranese Salvore. Tekmovalno veslanje se je pozneje razširilo še v Ljubljano in na Bled. Rezultat dolgoletne tradicije veslanja v Sloveniji so osvojene medalje na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Veslači so prvi uspešno promovirali Republiko Slovenijo kot samostojno državo na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, ko so osvojili prve kolajne za neodvisno Slovenijo.

 

Zbirateljski kovanci

Republika Slovenija je odločila, da ob svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu, ko tekmujejo najboljši veslači na svetu, izda zbirateljske kovance. Na kovancih je na sprednji strani stiliziran prikaz vodne sledi čolna in zavesljajev, na hrbtni strani pa so obrisi neporavnanih premcev čolnov na vodni gladini.

 

Avtor idejnega osnutka: Robert Žvokelj, Ljubljana 

Kovanje: Mint of Finland, Vantaa/Finska

Zlatnik

Srebrnik

Nominalna vrednost: 100 EUR 
Teža: 7 gramov 
Premer: 24 milimetrov 
Čistina: Au 900/1000 
Izdelano: 2.500 kovancev 

Nominalna vrednost: 30 EUR 
Teža: 15 gramov 
Premer: 32 milimetrov 
Čistina: Ag 925/1000 
Izdelano: 3.500 kovancev

V prodaji od 22. 8. 2011

V prodaji od 22. 8. 2011

Uredba o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu, Ur. l. RS, št. 62/2010.
Sklep o dajanju zbirateljskih kovancev ob Svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu v prodajo in obtok, Ur. l. RS, št. 52/2011.

 


Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov je razvidna na tej povezavi.