Numizmatika

Ljubljana - svetovna prestolnica knjige (2010)

UNESCO vsako leto enemu od svetovnih mest podeli naslov svetovna prestolnica knjige na podlagi najboljšega programa v prijavljeni kandidaturi. S tem želi književnost približati čim širši javnosti in spodbujati branje. V konkurenci sedmih mest je bila junija 2008 na sedežu UNESCA v Parizu izbrana Ljubljana, ki kot deseta svetovna prestolnica knjige od 23. aprila 2010 do 23. aprila 2011 nosi naslov Ljubljana –svetovna prestolnica knjige 2010. Napovedani program prinaša vrsto izvirnih spodbud za široko dostopnost knjige in promocijo literature, književnikov, knjige in branja. Temeljno programsko izhodišče je vključevanje in povezovanje vseh členov knjižne verige od pisca do kupca oziroma bralca.

Svetovna prestolnica knjige 2010 je nedvomno najpomembnejše in najbolj množično kulturno dogajanje v Ljubljani v času, ko slovenska prestolnica nosi ta naslov. V okviru te mednarodne prireditve med drugim poteka Literature sveta – Festival Fabula 2010 inSvetovni vrh knjige 2011 – knjiga kot nosilka razvoja človeštva, ob tem pa še vrsta najrazličnejših kulturnih dogodkov v Sloveniji in slovenskem zamejstvu. Ljubljana – svetovna prestolnica knjige promovira načela svobode izražanja, enakopravnosti in enakosti, izobraževanja, prostega pretoka informacij, vzgojnih, znanstvenih in kulturnih vsebin ter medkulturnega dialoga, kot jih opredeljujejo Unesco, Deklaracija o človekovih pravicah in Florentinski sporazum.

Zbirateljski kovanci

Republika Slovenija se z odločitvijo za izdajo zbirateljskih kovancev pridružuje promociji knjige in slovenske kulture, saj se z naslovom Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010 Slovenija in njeno glavno mesto predstavljata svetovni javnosti kot država in mesto z bogato knjižno zgodovino ter sodobno književno in kulturno ustvarjalnostjo. Na kovancih so upodobljeni detajli fasade Plečnikove Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani z jonskim stebrom pred oknom čitalnice. Obris odprte knjige, ki se na eni strani razvija iz okrogle ploskve – zvitka – pa ponazarja zgodovinski razvoj nastanka knjige.

 

Avtor idejnega osnutka: Matija Marinko, Ljubljana. 

Kovanje: Mint of Finland, Vantaa/Finska.

 

Zlatnik Srebrnik
Nominalna vrednost: 100 EUR 
Teža: 7 gramov 
Premer: 24 milimetrov 
Čistina: Au 900/1000 
Izdelano: 4.000 kovancev
Nominalna vrednost: 30 EUR 
Teža: 15 gramov 
Premer: 32 milimetrov 
Čistina: Ag 925/1000 
Izdelano: 6.000 kovancev
V prodaji od 12. 4. 2010 V prodaji od 12. 4. 2010
Zbirateljski dvokovinski kovanec

Nominalna vrednost: 3 EUR 
Teža: 15 gramov 
Premer: 32 milimetrov 
Zlitina: jedro 75 Cu 25 Ni    kolobar 78 Cu 20 Zn 2 Ni 
Izdelano: 300.000 kovancev

V prodaji in obtoku od 12. 4. 2010

Uredba o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob dogodku "Ljubljana - svetovna prestolnica knjige", Ur. l. RS, št. 63/2009.
Sklep o dajanju zbirateljskih kovancev ob dogodku "Ljubljana - svetovna prestolnica knjige" v prodajo in obtok, Ur. l. RS, št. 22/2010.

 

Zbirateljski dvokovinski kovanec v posebni embalaži (Ljubljana)

Banka Slovenije je pripravila izdelka z dvokovinskim zbirateljskim kovancem za 3 evre (visoki sijaj oziroma proof), izdan ob dogodku Ljubljana - svetovna prestolnica knjige:

  • 5.000 kovancev v posebni embalaži (kapsula).

V prodaji: od 12. aprila 2010.

Izdelava in kovanje: Mint of Finland, Vantaa / Finska.


 

  • Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov je razvidna na tej povezavi.