Numizmatika

150. obletnica rojstva slikarja Matije Jame (2022)

Matija Jama je eden od štirih slovenskih impresionistov, od katerih je bil največji popotnik – nekaj časa je slikal v nemških, avstrijskih in nizozemskih vasicah. Šolal se je v Zagrebu in v Münchnu v slikarski šoli Simona Hollósyja, pozneje pa je na pobudo Riharda Jakopiča vstopil v Ažbetov atelje.

Med strokovnjaki je Matija Jama cenjen zaradi svojega študija zaznavanja okolice, kar ga uvršča med glavne zagovornike klasičnih modernističnih načel pri nas. Ko se je po letu 1924 ustalil v Ljubljani, je večkrat odšel slikat na Bled, v Volčji Potok in nato v Belo Krajino. Tako je v javnosti znan po številnih vedutah in krajinah omenjenih krajev ter domače Ljubljane; eni od njegovih bolj znanih slik sta na primer Vrbe in Kolo. V začetku 20. stoletja se je spogledoval tudi z novo porajajočo se umetnostjo, fotografijo, ki jo je uporabljal kot pripomoček pri svojem slikarstvu in je v njegovi umetnosti zavzemala pomembno mesto.

Umetnine Matije Jame so danes del stalnih zbirk slovenskih muzejev, zlasti Narodne in Moderne galerije, in predstavljajo neobhodno poglavje v pregledih likovne umetnosti na Slovenskem. Slikar je skupaj z Rihardom Jakopičem, Ivanom Groharjem in Matejem Sternenom predstavljal začetek likovnega modernizma na naših tleh ter skupaj z literati, kot sta Ivan Cankar in Oton Župančič, pomagal usmeriti slovensko umetnost na novo, tudi mednarodno priznano raven.

Republika Slovenija ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame izdaja zbirateljske kovance. Značilne poteze čopiča ustvarijo osnovo nežnega reliefno razgibanega ozadja, ki spominja na površino impresionističnih slik. Sledi čopiča prikazujejo ne le specifičen način ustvarjanja, temveč tudi nomadsko življenje slikarja. Osrednji motiv treh debel mladih brez, ki so reliefno izbočena, predstavlja mladega človeka, umetnika, slikarja, ki se podaja na samostojno ustvarjalno pot.

Zlatnik Srebrnik Zbirateljski  dvokovinski
kovanec
Zbirateljski  dvokovinski
kovanec - proof
Nominalna vrednost: 100 EUR
Teža: 7 gramov
Premer: 24 milimetrov
Čistina: Au 900/1000
Izdelano: 750 kovancev
Nominalna vrednost: 30 EUR
Teža: 15 gramov
Premer: 32 milimetrov
Čistina: Ag 925/1000
Izdelano: 1.250 kovancev
Nominalna vrednost: 3 EUR
Teža: 15 gramov
Premer: 32 milimetrov
Zlitina: jedro Cu Ni / kolobar Cu Zn Ni
Izdelano: 50.000 kovancev
Nominalna vrednost: 3 EUR
Teža: 15 gramov
Premer: 32 milimetrov
Zlitina: jedro Cu Ni / kolobar Cu Zn Ni
Izdelano: 1.000 kovancev
V prodaji od 2. 3. 2022 V prodaji od 2. 3. 2022 V prodaji in obtoku od 2. 3. 2022 V prodaji in obtoku od 2. 3. 2022

Predlagatelja dogodka: Narodna galerija, Tomaž Podboj
Avtor likovne rešitve: Matej Štanta, Miren
Kovanje: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato / Italija

Uredba o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame, Ur.l. RS, št. 116/21.

Zbirateljski kovanec za 3 EUR v plastični kapsuli

Banka Slovenije je ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame pripravila dvokovinski zbirateljski kovanec za 3 EUR v tehniki visokega sijaja (proof). Nakovanih je bilo 1.000 kovancev, ki so pakirani v plastični kapsuli in so naprodaj od 2. 3. 2022. Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov je razvidna na tej strani.